E-Space MOOC (Massive Open Online Course) Creativ cu patrimoniu cultural

Cu cat se mareshte patrimonial cultural digital, cu atat devine mai important ca utilizatorii sa se transforme din cititori pasivi in re-utilizatori activi. Misiunea cursului online E-Space MOOC este de a arata cum oamenii pot sa fie creativi folosind Europeana si patrimonial cultural digital, demonstrand astfel cum Europeana poate sa contribuie in domeniul educatiei si promovand in acest fel conceptul de continut cultural ce exista nu doar pentru a fi contemplat ci pentru a fi trait si folosit.

Cursul incorporeaza experientele pilotilor E-Space si va aduce in acest fel rezultatele cercetarii, analizelor si a cazurilor de utilizare desfasurate in acestea. Ideea educationala din spatele MOOC-ului E-Space este de a reduce barierele pentru refolosirea patrimoniului cultural din Europeana is alte surse similare, oferind tutoriale si versiuni de proba pentru o serie de aplicatii si unelte digitale pe langa materiale de lectura, ponturi si sfaturi pentru cele mai bune practici adunate din cursul proiectului.

Fie ca esti student sau profesor avand un interes in patrimoniul cultural, cineva care lucreaza in domeniul GLAM, un informatician sau un amator iubitor al patrimoniului cultural, acest MOOC este pentru tine. Fiecare modul este organizat pe trei nivele astfel incat nevoile tuturor studentilor sunt satisfacute:

Nivelul 1: pentru amatorii patrimodiului cultural, stundeti si profesori. Informatiile date la acest nivel au in vedere patrimonul cultural la modul general; diferite tipuri de continut sunt prezentate si este explicat cum acesta poate fi refolosit cu usurinta. Nu este nevoie de nici o aptitudine tehnica sau de intelegere a mecanismelor din spatele domeniului cultural.

Nivelul 2: pentru cei care lucreaza in domeniul GLAM (galerii, librarii, arhive si muzee). Infomatiile prezentate aici presupun o intelegere la nivel profesional a domeniului. Scopul este de a ajuta pe cei ce lucreaza in domeniu sa descopere si sa inteleaga o serie de unelte digitale (cum ar fi cele din platforma E-Space si Europeana Labs) ce pot fi folosite pentru a imbunatati, a extinde, a remixa, a regandi si pentru a se juca cu colectiile in noi si fascinante modalitati.

Nivelul 3: pentru informaticieni. Aceasta este partea cea mai technica a fiecarui modul, si este menita sa ajute informaticienii sa descopere diverse unelte ce pot fi folosite in munca lor (de exemplu toolkit-ul multiscreen, API-ul Europeana, etc.).

Acest MOOC contine 8 module:

  1. Intorducere: Modulul de introducere contine informatii despre MOOC si proiectul Europeana Space. Deasemenea contine sfaturi despre cum se poate naviga cat mai bine prin curs si modulele sale.
  2. Fotografie: In acest modul studentii vor invata cum sa creeze povesti folosind fotografii vechi, Europeana si alte materiale deschise, remixandu-le apoi cu imagini si naratiuni personale.
  3. Publicatii deschise si hibride: In acest modul participantii vor invata cum sa creeze o carte online studiind aspectele lucrarii «Fotomediatii: o carte deschisa ca studiu de caz». Materialele incluse in acest modul se extind de la articole online despre fotografie si alte arte, materiale vizuale, notite despre cum se pot folosi si refolosi materialele ce au licenta CC, modele the Access Deschis («Open Access») si publicare hibrida. Cea mai interesanta parte a acestui modul este un exercitiu liber si jucaus in care participantii refolosesc si remixeaza materialul existent din cartea «Fotomediatii: o carte deschisa» pentru a crea ei insisi o noua resursa.
  4. Televizor: Europeana Space a dezvoltat o serie de aplicatii multi-ecran pentru televizor, concentrandu-se pe scenarii de refolosire a patrimoniului cultural. In acest modul veti afla mai multe detalii despre aceste scenarii (de exemplu aplicatia de SmartTV «Zidul Berlinului» ce se bazeaza pe clipuri video de archiva despre construirea Zidului Berlinului din 1961 si pana la reunificarea Germaniei in 1990) si alte scenarii locale date de comunitate in care televizorul este folosit pentru a invata in sala de clasa si in sufragerie. Pentru aceste scenarii sunt explorate un numar de cazuri de utilizare.
  5. Dans: Studentilor aflati in diverse stagii universitare le sunt oferite in acest modul o serie de activitati ce demonstreaza si incurajeaza folosirea uneltelor digitale pentru dans. Prin aceste activitati studentii vor reusi sa creeze collecti personale cu si despre tematici specifice din domeniul dansului si vor descoperi cum o aplicatie de anotare ii pot ajuta sa creeze si sa analizeze performante de dans.
  6. Muzee: Acest modul va ajuta participantii sa proiecteze servicii web si mobile atat pentru vizitatori cat si pentru angajatii muzeelor, in special pentru cei ce se ocupa de proiectele educationale.
  7. Proprietate intelectuala pentru antreprenorul cultural: In acest modul va vom ghida prin procesul de gestionare a proprietatii intelectuale de la idea initiala si pana la o afacere noua. Veti invata cum sa dezvoltati o strategie clara in privinta proprietatii intelectuale a continutului din patrimoniul cultural si refolosirea lui in scopuri comerciale. Veti primi o introducere in uneltele E-Space si studiile de caz ce demonstreaza cum se pot rezolva drepturile de autor, cum se pot utiliza materialele deschise, cum se desfasoara audituri de proprietate intelectuala si analize de riscuri, si cum se trateaza licentele si proprietatea intelectuala in cadrul hackatroanelor, a modelarii de afacere si a procesului de incubare.
  8. Marketing creativ: Scopul acestui modul este de a stimula idei creative pentru a communica continutul cultural prin noi metode media si de a arata cum se poate ajunge la o audienta mai mare prin combinarea puterii rezelelor de socializare si a technicilor de povestire, si in final cum aceasta audienta poate fi angajata mai bine.

MOOC-ul Europeana Space «Creativ cu patrimoniu cultural» va avea loc in primul semestru al anului academic 2016/2017 si va incepe pe 10 Octombrie 2016.

E-Space Education MOOC

Learn how to become creative with digital cultural content. Cultural heritage is not just to contemplate, but to live with and engage with.

More information on the MOOC.

mooc

 

 

 

 

 

 

spa_logoflag_yellow

Europeana Space has received funding from the European Union’s ICT Policy Support Programme as part of the Competitiveness and Innovation Framework Programme, under GA n° 621037

Project website: www.europeana-space.eu

europeana

Working in association with Europeana Foundation

dmc

Official Media Partner: Digital Meets Culture