Kūrybiškas skaitmeninio paveldo panaudojimas

Viešai pasiekiamo skaitmeninio kultūros paveldo apimtims augant, tampa ypač aktualu, kad pasyvūs naudotojai taptų aktyviais kūrėjais. Projekto Europeana Space (toliau – E-Space) Masinių atvirųjų internetinių kursų (toliau – MAIK) misija, patvirtinta projekto susitikime Leuvene 2015 m. liepos 16–17 d., – parodyti, kaip „Europeanos“ ir skaitmeninio kultūros paveldo naudotojai gali tapti kūrėjais, pademonstruoti, ką „Europeana“ gali teikti besimokančiai bendruomenei, atskleisti galimybes ne tik žavėtis kultūros turiniu, bet ir juo gyventi, jį panaudoti.

E-Space pilotų (bandomųjų veiklų) patirties pagrindu parengti kursai perduoda projekto tyrimų, analizės ir testinių atvejų rezultatus. E-Space MAIK lavinimo siekis – palengvinti prieigą prie „Europeanos“ ir kituose šaltiniuose esančio kultūros paveldo turinio, pateikiant naudojimo vadovus, bandomąsias taikomųjų sprendimų ir įrankių versijas kartu su mokomąja medžiaga ir naudingais patarimais bei geriausiomis panaudojimo praktikų pavyzdžiais.

Nepriklausomai nuo to, esate studentas ar dėstytojas, galerijos, bibliotekos, archyvo, muziejus (toliau tekste naudojamas ang. trumpinys – GLAM) specialistas, naujų sprendimų kūrėjas ar tiesiog kultūros paveldo mylėtojas, šie MAIK kursai yra jums. Kiekvienas modulis yra organizuotas trimis lygiais, atitinkančiais skirtingus mokinių poreikius:

1 lygis.skirtas kultūros mylėtojams, studentams, dėstytojams. Pateikiamas bendro pobūdžio  skaitmeninio kultūros paveldo supratimas; pristatomos įvairios turinio rūšys bei paaiškinama, kaip tą turinį galima paprastai panaudoti. Šis lygis nereikalauja specialių techninių žinių ar kultūros sektoriaus mechanizmų išmanymo.

2 lygis skirtas atminities institucijų profesionalams. Pateikiama informacija tiems, kurie jau turi profesionalių sektoriaus žinių. Siekiama padėti GLAM profesionalams atrasti ir suprasti naudingus E-Space platfromos ir „Europeana Labs“ įrankius, kuriuos galima panaudoti kolekcijoms plėsti, naujai surinkti, pergalvoti ir patraukliais būdais eksperimentuoti.

3 lygis skirtas sprendimų kūrėjams. Tai labiausiai techniška kiekvieno modulio dalis, padedanti sprendimų kūrėjams rasti naudingus įrankius (pvz. priemonės skirtos darbui su daug ekranų, „Europeanos“programavimo sąsaja (angl. Application Programming Interface, API) ir kt.

Šiuose MAIK kursuose rasite 8 modulius:

1) Įvadas. Modulis skirtas informacijai apie MAIK ir E-Space pateikti bei ursuose, moduliuose ir užsiėmimuose susiorientuoti.

2) Fotografija. Šiame modulyje studentai išmoks kurti istorijas, panaudojant senąsias fotografijas internete, „Europeanos“ ar kitą atvirą turinį, susiejant jį su asmeniniais pasakojimais ir vaizdais.

3) Atviroji ir hibridinė leidyba. Modulyje pateiktų užduočių pagalba dalyviai išmoks kurti internetines knygas, gilinantis į knygos „Fotomediacija : Atviroji knyga“ atvejį. Modulyje panaudojamas platus medžiagos spektras: nuo internetinių straipsnių apie fotografiją ir kitus menus, vaizdinės medžiagos, iki rekomendacijų, kaip panaudoti „Creative Commons“ (CC) licenzijuotą turinį ar atvirosios prieigos ir hibridinės leidybos modelį. Smagiausia modulio dalis – laisva ir žaisminga užduotis, įtraukianti besimokančiuosius panaudoti ir perkurti knygos „Fotomediacija: Atviroji knyga“ medžiagą, sukuriant savo produktus.

4) Televizija. projekto E-Space metu buvo sukurta net kelios daugiaekranės programos televizijai, orientuojantis į kultūros paveldo panaudojimo scenarijus. Šiame modulyje susipažinsite su kultūros paveldo panaudojimo televizijoje pavyzdžiais – Berlyno sienos Smart TV programėlė, sukurta panaudojant archyvinę video medžiagą nuo Berlyno sienos pastatymo 1961 m. iki Vokietijos suvienijimo 1990 m., bei vietos bendruomenės scenarijaus, kur televizija panaudojama mokymo tikslais klasėse ir namuose.

5) Šokis. E-Space šokio piloto modulis pateikia keletą veiklų skirtingų lygių naudotojams: nuo paprastų moksleivių, studentų iki doktorantų, demonstruojant ir pakviečiant juos naudotis šokio piloto instrumentais. Modulio mokiniai turės galimybę sudaryti asmenines šokio kolekcijas pasirinktomis temomis bei atrasti kaip internetinis įrankis anotacijoms gali padėti kurti ir analizuoti šokį.

6) Muziejai. Šis modulis E-Space projekte išmoktų pamokų ir atrastų gerųjų praktikų pagrindu padės dalyviams projektuoti tinklapių ir mobilius sprendimus, sukurtus ne tik lankytojams bet ir muziejų ir memorialų specialistams, ypač tiems, kurie yra atsakingi už naujų edukacinių sprendimų kūrimą.

7) Intelektinė nuosavybė kultūros verslininkams. Šio modulio medžiaga padės orientuotis intelektinės nuosavybės valdymo procese nuo pradinės idėjos iki startuolio sukūrimo. Besimokantieji įgis žinias, kaip sukurti aiškią, su skaitmeniniu kultūros turiniu ir jo komerciniu panaudojimu susijusią intelektinių teisių valdymo strategiją. Modulyje bus supažindinama su E-Space įrankiais ir atvejų analize, pademonstruojant, kaip užtikrinti reikiamą intelektinės nuosavybės apsaugą, kaip rasti atvirosios prieigos pakartotiniam panaudojimui tinkamus kultūros paveldo objektus, vykdyti intelektinės nuosavybės auditus ir rizikų vertinimus, kaip suvaldyti licencijavimo ir intelektinės nuosavybės teisių klausimus hakatonuose, verslo modeliavimo ir inkubacinio periodo metu.

8) Kūrybinė rinkodara. Šio modulio tikslas – skatinti kūrybiškas kultūrinio turinio komunikavimo idėjas, panaudojant naująsias medijas, pademosntruoti, kaip galima pasiekti platesnes auditorijas, derinant socialinių medijų jėgą ir istorijų pasakojimą, bei kaip labiau įtraukti tikslines auditorijas.

Planuojama E-Space projekto MAIK „Kūrybiškas skaitmeninio paveldo panaudojimas” pradžia pirmąjį 2016–2017 akademinių mokslo metų semestrą – 2016 m. spalio10 d.

E-Space Education MOOC

Learn how to become creative with digital cultural content. Cultural heritage is not just to contemplate, but to live with and engage with.

More information on the MOOC.

mooc

 

 

 

 

 

 

spa_logoflag_yellow

Europeana Space has received funding from the European Union’s ICT Policy Support Programme as part of the Competitiveness and Innovation Framework Programme, under GA n° 621037

Project website: www.europeana-space.eu

europeana

Working in association with Europeana Foundation

dmc

Official Media Partner: Digital Meets Culture