E-Space MOOC: Kreatívan a digitális örökséggel

Ahogy nő a digitális kulturális örökség online elérhetősége, úgy lesz egyre fontosabb, hogy a felhasználók ne csak passzívan olvassák a szöveget, hanem aktívan újra is hasznosítsák azt. Az E-Space MOOC missziója, hogy megmutassa, hogyan legyünk kreatívak az Europeana-val es a digitális-kulturális tartalommal, ezzel demonstrálva, hogy mit tud az Europeana nyújtani a tanuló közönségnek és, hogy a kulturális tartalmak nem csupán külső szemlélődésre szolgálnak, hanem hogy aktívan együtt éljünk velük es használjuk őket.

A kurzus az E-Space előtanulmányok tapasztalatairól szól, es bemutaja kutatásaik, elemzéseik es teszt eseteik eredményeit. Az E-Space MOOC nevelési célzata, hogy a kutatás során gyűjtött oktatóanyagokkal, applikációk és eszközök próbaverzióival, olvasmányokkal, hasznos tippekkel és a bevált gyakorlatokkal  könnyítse az Europeana-n található kulturális örökség tartalmához való hozzáférést és az újrafelhasználás lehetőségét.

Légy akár kulturális örökség iránt érdeklődő diák vagy tanár, könyvtáros, muzeológus, levéltáros vagy kurátor, szoftverfeljlesztő vagy amatőr ezt a kurzust neked találták ki. Minden modul három szintre van osztva, hogy kielégíthesse minden jelentkező szükségeit:

  1. Szint : ez a szint amatőröket, diákokat és tanárokat céloz meg. Az ezen a szinten elérhető információ tágan foglalkozik  a digitális kulturális örökség témakörével; különböző tartalmak prezentálására kerül sor, amiről aztán a hallgatók megtanulhatják, hogyan használható fel könnyen újra. Ezen a szinten sem technikai tudás sem  kulturális szektor mögött megbúvó mechanizmus értése nem feltétel.
  2. Szint: ez a szint könyvtárosokat, muzeológusokat, levéltárosokat és kurátorokat céloz meg és kifejezett szakmai tudást igényel. A cél, hogy az ezekben a szektorokban dolgozó szakemberek felfedezzenek és megértsenek  olyan hasznos eszközöket, amik például E-Space-en és a Europeana Labs-on találhatók, és amiket később felhasználhatnak gyűjteményeik új és káprázatos remixelésére újragondolására és újrahasznosítására.
  3. Szint: ez a szint szoftverfejlesztőket céloz meg. Ez a rész a legtechnikaibb minden modulban és azt a célt szolgálja, hogy a szoftverfejlesztők olyan eszközöket ismerjenek meg amivel később dolgozni is tudnak (pl. multiképernyős eszköztár, Europeana API-k, …).

A kurzus 8 modult tartalmaz:

  1. Bemutatkozás: Ez a modul bemutatja a MOOC-ot és az Europeana Space projektet a közönségnek. Ezen felül tanácsokkal lát el azzal kapcsolatban, hogy hogyan navigáljunk magunkat át a kurzuson, azok moduljain és egységein.
  2. Fotográfia: Ebben a modulban a résztvevők megtanulhatják hogyan alkossák meg saját sztoriaikat korabeli online fotókkal, használva Europeana és más tartalmakat keverve azokat személyes narratívákkal és képekkel.
  3. Nyílt és Hybrid publikálás: Ebben a feladat alapú modulban a résztvevők megtanulják hogyan rakjanak össze egy online könyvet amihez esettanulmányként a ‘Photomediation: An Open Book’-ot fogják használni. Ebben a modulban a  legkülönbözőbb anyagok kerülnek felhasználásra: online cikkek fotográfiáról és más művészetekről, vizuális anyagok, használati utasítás CC-licenszelt anyagok fel- és újrafelhasználásához, ‘Open Acces’ és ‘Open and Hybrid Publishing’ modellek. Ennek a modulnak a legizgalmasabb része az, hogy a résztvevők szabadon és játékosan gyakorolhatják a ‘Photomediaton’ anyagok újrahasználását és remixelését így megteremtve a saját ‘Open Book’-jukat.
  4. TV:Az Europeana Space, a kulturális örökség újrafelhasználásának különböző lehetséges forgatókönyveire fókuszálva, kifejlesztett egy sor multiképernyős tv-applikációt. A résztvevők megtanulhatják, hogyan használják fel az archív felvételeket online, milyen formátumok léteznek, valamint, hogy milyen technológiát és kódolási nyelvet kell használni arra, hogy a videófelvételeket a tv beállításokban elérhetővé tegyük.
  5. Tánc: Az E-Space Dance Pilot MOOC különböző tevékenységeket kínál az ebben a modulban résztvevőknek egyetemistáktól egészen posztgraduális diákokig kisérleti tánceszközök bemutatására és előmozdítására. Ezek az aktivitások lehetővé teszik, hogy a résztvevők felépítsék saját táncgyűjteményüket és megértsék, hogyan segitenek az online kommentár-eszközök a tánc analizálásában és létrehozásában.
  6. Múzeumok: Ez a modul segít a résztvevőknek a web és mobil bázisú szolgáltatások testreszabásában jól bevált gyakorlatok és tanulságok megosztásával. Ezek a szolgáltatások nemcsak a látogatóknak lehetnek fontosak a jövőben, hanem a múzeum dolgozóinak is, különösen azoknak akik oktatói munkát végeznek.
  7. Intellektuális tulajdonjog  kulturális vállalkozóknak: Ez a modul átvezet az intellektuális tulajdonjog kezelésének folyamatán a kezdeti ötletektől egészen a megvalósításig. Itt megtanulhatod hogyan fejlessz ki egy világos stratégiát a digitális kulturális tartalom kereskedelmi célú felhasználásával kapcsolatban. Megismerkedhetsz E-Space eszközökkel és esettanulmányokkal amik demonstrálják hogyan tisztázz szerzői jogokat és nyílt forrású újrahasznosítható tartalmakat; hogyan kivitelezz intellektuális tulajdonjog auditot és kockázat managementet. Ezen felül megtanulhatod, hogyan közelíts meg engedélyeztetési folyamatokat és intellektuális tulajdonjogot az ún. ‘hackathon’-okkal kapcsolatban, továbbá üzleti modellezést es inkubációt.
  8. Kreatív marketing: Ennek a modulnak a célja, hogy az új media használatával stimulálja a kulturális tartalom kommunikációjához kapcsolódó kreatív ötleteket továbbá, hogy megmutassa hogyan érhető el nagyobb és elkötelezettebb közönség úgy, hogy a szociális média erejét kombináljuk a történetmeséléssel.

Az Europeana Space MOOC Kreatívan a digitális örökséggel tervezett időpontja a 2016/17es tanév első szemesztere és 2016 október 10én kezdődik.

E-Space Education MOOC

Learn how to become creative with digital cultural content. Cultural heritage is not just to contemplate, but to live with and engage with.

More information on the MOOC.

mooc

 

 

 

 

 

 

spa_logoflag_yellow

Europeana Space has received funding from the European Union’s ICT Policy Support Programme as part of the Competitiveness and Innovation Framework Programme, under GA n° 621037

Project website: www.europeana-space.eu

europeana

Working in association with Europeana Foundation

dmc

Official Media Partner: Digital Meets Culture